Natos östra flank ska bilda gemensam front på toppmötet i juli

Bukarestgruppen träffas i Warszawa för att diskutera Nato.
Foto: KPRP.

Samtidigt som Natos försvarsministrar på fredagen samlas i det nya högkvarteret i Bryssel har president Andrzej Duda bjudit in presidenterna i den s.k. Bukarestgruppen till ett Nato-möte i Warszawa.

Inför toppmötet i juli ska de nio länderna, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Rumänien och Bulgarien, anta en gemensam deklaration där de klargör hur länderna på militäralliansens östra flank ser på Natos mål under de kommande åren.

Mötet ingår i den polska regeringens ansträngningar att få en amerikansk militärbas i landet eller åtminstone i regionen. På Natos möte i Warszawa i månadsskiftet var försvarsminister Mariusz Błaszczak tydlig med att Polen på grund av de ryska aggressionerna i Ukraina vill ha en ökad amerikansk militär närvaro i landet. Kort efteråt presenterades en plan där Polen erbjöd sig att avsätta flera miljarder złoty för att bygga upp den infrastruktur som en amerikansk militärbas kan behöva. Häromdagen framhöll också utrikesminister Jacek Czaputowicz att all amerikansk närvaro stärker Polens säkerhet.

Visserligen sade USAs Nato-ambassadör Kay Bailey Hutchinson för en vecka sedan att Washington definitivt inte överväger permanenta Nato-baser i Polen, men det innebär i princip bara att regeringen och presidenten intensifierar sina ansträngningar.

Det beslut om en förstärkning av Natos östra flank som togs på toppmötet för ett par år sedan i Warszawa var resultatet av ett intensivt politiskt och diplomatiskt arbete från Polens sida. I ett års tid åkte dåvarande försvarsministern Antoni Macierewicz i skytteltrafik mellan Natos olika huvudstäder för att bearbeta de nationella ledarna. Nu vill man följa upp den framgången och förhandla fram en permanent militär närvaro.

När president Bush för tiotalet år sedan planerade ett missilförsvar i Centraleuropa för att fånga upp iranska raketer mot USA ville Warszawa mycket gärna ingå i den planen, och det beslöts att den ena delen av robotförsvaret skulle förläggas till Polen. Men president Obama satsade på att få Iran att avstå från att utveckla kärnvapen och Polen och de baltiska staterna fick i stället en militärstyrka som nu roterar mellan länderna.

Det betyder inte att regeringen i Warszawa känner att hotet från Moskva har avtagit, och efter dagens möte i presidentpalatset ska Central- och Östeuropa bilda gemensam front mot dem som inte tycker att det behövs en Nato-bas i regionen. (Polskie Radio och wB 8 juni 19)