Kritiserad jordbruksminister byts ut

Jordbruksminister Jan Krzysztof Ardanowski.
Foto: Michał Józefaciuk.

Jordbruksminister Krzysztof Jurgiel som fått mycket kritik bl.a. för sin oförmåga att hantera den afrikanska svinpesten, avgick på måndagen av privata skäl.

I hans ställe kommer nu Jan Krzysztof Ardanowski, som var vice jordbruksminister under åren 2005–2007, då partiet Lag och Rättvisa (PiS) satt i regeringsställning förra gången. Han har också varit rådgivare åt framlidne presidenten Lech Kaczyński.

Ardanowski lovar att i ett åtgärdspaket för lantbruket och landsbygdens utveckling särskilt satsa på de mindre lantbruken.

Jag har varit med och arbetat fram partiets jordbrukspolitik, och känner ett stort personligt ansvar för våra bönder och att lugna ner situationen på landsbygden. Och polska lantbrukare måste ha en rimlig ersättning för sitt arbete, säger han.

Att Polen får lägre stöd från EUs jordbruksfonder under nästa budgetperiod beror på att jordbruksbidragen generellt dras ner, det är inte något straff mot oss, säger den nye jordbruksministern. Men vi accepterar ju inte om det skadar landet, och våra bönder ska ha lika mycket som franska eller tyska bönder.

Polen är ju ett jordbruksland och Bondepartiets (PSL) ordförande Władysław Kosiniak-Kamysz ger premiärminister Mateusz Morawieckis val klart godkänt.

Men med tanke på den långvariga torkan kan det bli lite tufft i början, säger PSL-ledaren.

Ardanowski utnämns formellt av president Andrzej Duda på onsdagen. (wnp.pl 19