Polen deltar inte i minitoppmötet i helgen

Utrikesminister Jacek Czaputowicz.
Foto: KPRM

Polen och övriga flyktingmotståndare är inte inbjudna till helgens minitoppmöte som ska försöka lösa flyktingfrågan inför det kommande toppmötet.

I stället har Visegradländerna ett eget möte samma dag, säger utrikesminister Jacek Czaputowicz. Och själva toppmötet ska vi delta i. Minitoppmötet är ju bara ett informellt förberedande möte inför det riktiga toppmötet i nästa vecka, och Visegradgruppens inställning är ju väl känd.

Vi vill stärka EUs gränser och i stället hjälpa flyktingarna på plats i deras hemländer. Vi motsätter oss också tvångsförfördelningar av migranter inom EU.

Österrikes nyvalde kansler Sebastian Kurz deltog i veckan i Visegradgruppens möte och länderna beslöt att gå fram på enad front i flyktingfrågan. Österrike har dock bjudits in till det förberedande toppmötet på söndag. (Polskie Radio och wB 23 juni 18)