PiS: Hela konflikten är ett missförstånd

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: Krystjan Maj, KPRM.

Konflikten med EU och hela artikel 7-förfarandet beror på ett missförstånd. Många vet inte hur vår postkommunistiska verklighet ser ut, sade premiärminister Mateusz Morawiecki till statliga TVP inför EU-ministrarnas utfrågning om rättssäkerheten i Polen på tisdagen. När jag i maj träffade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Frans Timmermans, som är vice ordförande, på mötet i Sofia i maj sade Juncker att han i hög grad uppskattar de ändringar som gjorts och den polska regeringens kompromissvilja.

Missförstånd är alltså regeringens huvudsakliga förklaring till kontroverserna med EU. Morawiecki påminde också om den vitbok som regeringen i mars överlämnade till medlemsländerna med en förklaring till de nya domstolsreglerna.

Jag talade med nästan alla premiärministrar och presidenter i EU i samband med att vi överlämnade vår Vitbok, och den blev mycket väl mottagen, sade regeringschefen.

Vissa justeringar gjordes, och den nye utrikesministern Jacek Czaputowicz sade att lagstiftningen nu uppfyllde EUs krav med råge. Bl.a. publicerades de utslag där Konstitutionsdomstolen i början av 2016 slog fast att den nya lagen om domstolens sammansättning och arbetssätt stred mot grundlagen. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński sade i en intervju att det var en mycket bitter kompromiss. En anledning till eftergifterna var att man inte ville att frågan skulle hänga kvar när EUs budgetarbete drog igång.

Men svaret från EU blev inte det önskade – åtgärderna räckte inte för att rättssäkerheten skulle betraktas som tillgodosedd.

En annan PiS-profil som har uttalat sig är Zdzisław Krasnodębski, en av tolv vice ordförande i EU-parlamentet.

Jag är övertygad om att konflikten är över efter EU-valet nästa år, även om Frans Timmermans får sitta kvar, säger han. Vi hoppas naturligtvis att det sunda förnuftet ska segra i EU, vi deltar i alla samtal och förklarar hur det ligger till i Polen. Det är alltid meningsfullt med dialog, droppen urholkar stenen. (TVP, Rzeczpospolita och wB juni 18)