Kaczyński: Nu väntar en offensiv mot kränkningarna av Polen

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Det är bra att Förintelselagen ändrades, säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Nu väntar en offensiv mot kränkningarna mot Polen, och det här är en framgång för landet. Jag kan ärligt säga att ingen av oss kunde förutse vilken turbulens Förintelselagen skulle åstadkomma. Det handlar ju om att försvara republikens goda namn, inte om att begränsa någons yttrandefrihet.

Kaczyński, som efter sin knäoperation inte synts till i politiken på ett bra tag, har låtit sig intervjuas av den regeringsvänliga tidningen Gazeta Polska om den nyligen ändrade Förintelselagen.

Han hävdar att USA fick ett förvrängt budskap om avsikten med Förintelselagen och beklagar det.

Den gemensamma deklaration som premiärministrarna Mateusz Morawiecki och Benjamin Netanyahu nu har undertecknat ingår också i kampen för den historiska sanningen, säger PiS-ledaren. Tack vare den uppnår vi än mer än med bara lagen.

Enligt statliga IPN (Nationella Minnesinstitutet) ska Europeiska rådets ordförande Donald Tusk ha bidragit till att popularisera uttryck som polska dödsläger.

Jag känner väl till det och det är en hemsk manipulation, säger Kaczyński. Att ge oss polacker skulden för de brott som begicks under andra världskriget är en lång tradition som Donald Tusk och hans parti ohämmat deltog i. Jag kan till och med säga att hans politiska omgivning väsentligt har bidragit till den uppblommande förödmjukelsen av republiken och vår nations historia.

Man får väl se detta stigmatiserande uttalande som ett utslag av Kaczyńskis behov av att misskreditera Tusk inför presidentvalet 2020. Om Tusk ställer upp kan han efter det hedersamma uppdraget i Europeiska rådet bli en allvarlig konkurrent till den kandidat som PiS kommer att utse.

För att omöjliggöra rivalens återkomst till den polska politiken har Kaczyński ansträngt sig att förknippa Tusks namn med Smolenskolyckan 2010 där Tusk enligt ledande PiS-profiler gömt undan bevis för att olyckan var ett politiskt attentat initierat av Moskva. Tusk har också i flera fall kallats att vittna när underrättelseofficerare ställts inför rätta, liksom i den stora rättegången om pyramidföretaget Amber Gold, som lurade tusentals polacker på deras besparingar. Det har inte minst underlättats av att justitieminister Zbigniew Ziobro möblerat om i de flesta domstolar och sett till att rättens ordförande har förståelse för PiS politik. (Gazeta Polska och wB 27 juni 18)