Tusk utmanar Kaczyński om presidentskapet

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: Mateusz Włodarczyk, wikipedia.

Det är för tidigt att säga vad jag ska göra efter tiden som ordförande i Europeiska rådet. Jag vet att det spekuleras om presidentvalet 2020 och jag har inte bestämt mig. Men om Jarosław Kaczyński ställer upp i valet så tar jag naturligtvis upp kampen!

Det sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk till kommersiella TVN i dagarna.

Tala om för Kaczyński att jag utmanar honom om presidentposten, sade han muntert.

Under Tusks fem år i EU har det i Polen ofta diskuterats om han räknar med att komma tillbaka till den polska inrikespolitiken – antingen som ordförande i ett nytt parti eller som president. Många polacker är stolta över att en landsman har en så hög post inom EU, och regeringens försök att se till att han inte blev omvald förra våren uppfattas som pinsamt för Polen.

Det finns röster som anser att PiS-ledaren Kaczyńskis många konflikter med EU – domstolsreformen, miljön, flyktingfrågan osv. – i viss utsträckning handlar om att göra livet besvärligt för ärkerivalen Tusk.

Den nuvarande presidenten Andrzej Duda har emellertid också höga popularitetssiffror och utsågs nyligen till PiS presidentkandidat. Det var oväntat för han har ett par gånger chockat partiet genom att på eget bevåg stoppa nya lagar – bland annat delar av domstolsreformen. I opinionsundersökningarna stöds Duda och Tusk av ungefär lika många väljare – Kaczyński däremot brukar toppa listan över de politiker som väljarna har minst förtroende för.

Att Tusk nu inte utmanar Duda utan Kaczyński är ett sätt att påminna polackerna om den bristen på förtroende. Och att han kanske vill utmana landets mäktigaste man, inte hans marionett.

I intervjun sade Tusk också att Polen numera inte är en demokrati utan en kleptokrati – ett land som styrs genom stölder. Det var en påminnelse om de generösa bonusar som regeringen i det fördolda delat ut till sig själv och sina medarbetare. Flera ministrar har dessutom sett till att släkt och vänner oavsett kompetens fått välbetalda jobb i de statliga företagen. Sammantaget finns det alltså en del som strider mot den bild som PiS ger av sig själv: ett rent parti som hyllar ärlighet, öppenhet och bekämpar korruption.

Tusk påminde också om att han haft ett samtal med premiärminister Mateusz Morawiecki och föreslagit en lösning på konflikten med Israel om den uppmärksammade Förintelselagen. Annars brukar han i egenskap av EU-ordförande undvika att uttala sig i frågor som berör den polska inrikespolitiken.

Regeringspartiets talesperson Beata Mazurek fnyser åt Tusks utmaning:

Han kommer inte att ställa upp i presidentvalet för han vill inte förlora mot Duda, säger hon. Det där med att han utmanar Kaczyński är bara skenfäkteri. (Rzeczpospolita, TVN, TVP onet.pl juli 18)