CBA: Ge oss något om Tusk så lägger vi ner ditt fall

Parlamentarikern Stanisław Gawłowski.
Foto: PO.

Utredarna från Antikorruptionsbyrån (CBA) föreslog att jag skulle komma med något om Donald Tusk, Grzegorz Schetyna och hela Medborgarplattformen (PO). Sedan skulle de dra tillbaka sina anklagelser om mutor.

Det säger parlamentarikern Stanisław Gawłowski (PO), efter förhör hos Antikorruptionsbyrån.

Gawłowski, som var statssekreterare i Donald Tusks regering 2007–2015, greps i mitten av juni, misstänkt för korruption.

De sade att advokaterna skulle komma, men det var inte min advokat utan utredare på CBA som kom, säger Gawłowski till nyhetsportalen Wirtualna Polska. De hade inlett en granskning av min fastighetsdeklaration. De trakasserade mig redan 2016 och alla vet att ett besök från dem inte handlar om någon fastighetsdeklaration.

Jag begärde att de skulle informera min advokat, men de ansåg inte att det behövdes, säger Gawłowski. I stället började de tala om Donald Tusk (tidigare partiledare i PO) och Grzegorz Schetyna (nuvarande PO-ordförande). Det var väldigt obehagligt. Jag svarade att partiet alltid agerar enligt lagen och undrade vad de hade för avsikter egentligen.

För mig visar det här tydligt vad Polen är idag. Men det är åklagaren som ska göra en polisutredning och granska min deklaration, det är OK. Men det här besöket från CB var helt onödigt, det kändes som ett försök att pressa mig. De har kommit med fem anklagelsepunkter, och ingen av dem har hållit.

Redan förra gången PiS satt i regeringsställning (2005–2007) talades mycket om att CBA gick regeringens ärenden – en lång rad oppositionspolitiker undersöktes efter anklagelser om korruption och en och annan – även inom PiS – fälldes. Ett mycket uppmärksammat fall gällde förra byggministern Barbara Blida. CBA gjorde husrannsakan i hennes hem och efteråt rapporterade man att Blida skjutit sig på toaletten. Fallet lades därefter ner och disciplinära åtgärder vidtogs mot åklagarna. (wp.pl och wB 27 juli 18)