Amnesty: Polisen kan ha använt gas mot demonstranter

Uppgifter om att polisen använde gas mot demonstranter i förra veckan har skapat debatt i Polen, och Amnesty International uppmanar nu myndigheterna att göra en snabb, opartisk och effektiv undersökning av vad som skedde under natten 26-27 juli.

Demonstrationerna gällde omdaningen av det polska domstolssystemet, och vid en tidigare protest klagade poliserna på att de inte fick använda vapen.

När rapporterna om att polisen använt gas kom svarade myndigheterna att gasen kom från demonstranterna.

Amnesty International är allvarligt oroad av att polisen använt kemiska medel, skriver organisationen i ett uttalande. Användningen kan strida mot de skyldigheter som polisen enligt internationell rätt har. Uppgifter har kommit in till Amnesty om att polisen sprutat kemikalier direkt på demonstranter, utan förvarning.

Amnestys reaktion ses inte med blida ögon, internationella frivilligorganisationer anses i Polen liksom i Ryssland vara utländska agenter. Krystyna Pawłowicz, en av regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) ledamöter i parlamentet, kommenterar Amnestys krav:

En vänstervriden Draginja Nadazdin från Serbien leder den där organisationen, skriver hon. De förolämpar Republiken Polens president och de demokratiskt valda myndigheterna. Åk hem och försvara torterade människors rättigheter i stället! (Rzeczpospolita och wB 31juli 18)