Duda kan stoppa ny vallag

President Andrzej Duda.
Foto: Krzysztof Sitkowski/KPRP

Parlamentet har antagit en ny vallag som bland annat går ut på att förändra valkretsindelningen i EU-valet. Den nya indelningen skulle ge regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) tre mandat mer än den nuvarande lagen. Samtidigt finns det risk för att lagen kommer att marginalisera mindre partier, vilket oroar det populistiska partiet Kukiz’15. Partiet har därför talat med president Andrzej Duda, uppger en källa nära presidenten, och Duda överväger att inlägga sitt veto.

Men, skriver tidningen Gazeta Wyborcza, eftersom Duda är beroende av stöd från PiS och eftersom partiledaren Jarosław Kaczyński nyligen utsåg honom till partiets kandidat i presidentvalet 2020 är det inte troligt att han agerar med någon större kraft.

Kanske kan han skjuta upp lagen en kortare tid men något mer blir det knappast, säger en anonym källa från regeringspartiet till tidningen.

Samtidigt är Duda naturligtvis medveten om att hans möjligheter till påtryckningar på Kaczyński och partiet är störst fram till parlamentsvalet 2019, eftersom han förväntas stödja för PiS i valkampanjen. Om han efter valet inte följer partilinjen kan Kaczyński snabbt dra undan mattan under fötterna på honom och utse en annan presidentkandidat. Å andra sidan är Duda populär ute i landet, och förmodligen den enda som skulle kunna matcha Donald Tusk som förutsätts ställa upp i presidentvalet 2020, då hans mandatperiod som ordförande i Europeiska rådet går ut. (Warsaw Voice och wB 3 aug 18)