Inte kränkande att kalla minister hynda

Utbildningsminister Anna Zalewska.
Foto: Stanisław Godula.

Det är inte straffbart att kalla skolminister Anna Zalewska sucz (hynda). Ordet är inte allmänt kränkande eftersom det är så ovanligt att de flesta inte vet vad det betyder, fastslår en domstol i sydvästra Polen.

För två år sedan befann sig Zalewska i Jelenia góra för att informera om den nya skolreformen. Utanför stadens skola stod ett tiotal personer från den lokala avdelningen av Kommittén för Demokratins försvar (KOD) och när skolministern passerade kunde man höra det förhatliga ordet från gruppen.

Polisen ingrep och fängslade flera personer, bland dem en 16-årig skolflicka, som tillsammans med de andra åtalades för missfirmelse av tjänsteman.

I målet mot skolflickan konstaterade domstolen att det inte gick att bevisa att flickan faktiskt låtit det kränkande ordet komma över sina läppar, eftersom hon stod i en grupp människor varav några ropade.

Därför var det inte aktuellt med något straff, sade domaren och påpekade att flickan dessutom redan fått lida för sitt tilltag – om hon nu eventuellt varit med och ropat. Skolan har vidtagit åtgärder och föräldrarna har förbjudit henne att gå på politiska möten.

Att polisen hållit fast 16-åringen betraktar domstolen som en kränkning av hennes personliga integritet. (Wirtualna Polska 4 aug 18)