PiS uppges ha legat bakom avlyssningen 2014

Publicerad 2018-08-23 18:19

Säkerhetschefen Mariusz Kamiński.
Foto: Jarosław Roland Kruk, wikipedia.

Sommaren 2014 briserade den stora avlyssningsskandalen i Polen. I tidskriften Wprost kunde man läsa utskrifter av regeringstjänstemäns middagssamtal på Warszawas innekrogar – samtal som snabbt blev en het politisk potatis. Redan från början misstänkte man att dåvarande oppositionspartiet Lag och Rättvisa, PiS, hade ett finger med i spelet och idag står det klart att avlyssningen var ett led i att fälla den dåvarande regeringen och föra PiS till makten.

Ett halvt år innan den berömda avlyssningsskandalen bröt ut visste PiS att Marek Falenta, affärsman i kolbranschen, avlyssnade toppolitiker från de dåvarande regeringspartierna Medborgarplattformen (PO) och Bondepartiet (PSL). Falenta ska ha själv erbjudit PiS-ledaren Jarosław Kaczyński inspelningarna.

Det skriver tidningen Gazeta Wyborcza.

Redan ett år före parlamentsvalet 2015 erbjöd Falenta PiS-ledningen inspelade band som skulle kompromettera viktiga politiker i den dåvarande regeringen. PiS lät Antikorruptionsbyrån (CBA) göra en granskning och då visade det sig att Falenta länge arbetat inom säkerhetspolisen där han vid några tillfällen nämnt de inspelade banden. CBA ”tog då över” Falenta och gjorde upp en plan för hur de första inspelningarna skulle publiceras i tidskriften Wprost som inte förknippas med det högerpopulistiska PiS. När historien tagit ordentlig fart skulle resten av inspelningarna publiceras i den PiS närstående tidskriften Do Rzeczy. Redaktionerna skulle inte få veta källan eller Falentas samröre med specialstyrkorna.

I juni 2014 offentliggjorde Wprost några regeringspolitikers middagssamtal på en av Warszawas innekrogar. Banden avslöjade visserligen inget brottsligt men visade på en arrogant attityd bland regeringspartiets politiker och tjänstemän. Detta skapade naturligtvis rubriker och avsmak bland väljarna.

Det är ingen tvekan om att avlyssningshärvan bidrog till PO-regeringens fall, vilket också var främsta syftet med inspelningarna. PiS vann valet och de inblandade befordrades. Utom Marek Falenta som trots sitt samarbete med partitoppen ställdes inför rätta och fick 2,5 års fängelse – det är brottsligt att spela in samtal utan de medverkandes kännedom i Polen.

Tidningen hänvisar till i synnerhet två källor som är oberoende av varandra och som båda var ögonvittne till händelserna. Även de kypare som på Falentas order installerade avlyssningsutrustning på krogarna har vittnat om att han stoltserade med sina nära kontakter med partiledaren Kaczyński och att de inspelade banden skulle ”hjälpa PiS” att störta regeringen.

Den nuvarande regeringens säkerhetschef Mariusz Kamiński, då chef för CBA, förnekar att han skulle ha haft någon kontakt med Falenta. Än mindre skulle han ha tagit emot några inspelade band. Om avlyssningsaffären fick han veta från medierna.

Varje försök att binda samman avlyssningshärvan med kretsar nära PiS bygger på osanning, säger Kamińskis presskontakt, och påminner om att PiS eventuella koppling till avlyssningshärvan utreddes av åklagare som emellertid inte fann några belägg för detta.

Kamiński, som står PiS-ledningen nära, dömdes 2015 för maktmissbruk och fick tio års förbud att återgå till offentlig tjänst. President Duda benådade honom tämligen omedelbart med motiveringen att det var en politisk dom och idag är han minister och samordnare för underrättelsetjänsterna.

Gazeta Wyborczas uppgifter kastar nytt ljus över avlyssningsskandalen från 2014. Redan då var det märkligt att enbart koalitionsregeringens representanter avlyssnades – det tycktes som om inga PiS-politiker skulle ha ätit på restaurang. Deras påstådda anspråkslöshet förlorade sin trovärdighet så fort de kom till makten.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Läs mer om avlyssningsskandalen 2014 >>Sök i webb-Bulletinen