Ny rapport om effekterna av smogen i Polen

Warszawa drabbas ofta av smog, särskilt när det är kallt.
Foto: G. Lindberg.

I Polen använder de flesta kol att värma upp sina bostäder med, och det har sitt pris. Bara under 2016 innebar det att 19 000 personer dog i förtid, och kostnaderna för vård av dem som drabbats av sjukdomar som relateras till utsläpp och luftföroreningar. Notan närmar sig 30 miljarder euro (nästan 350 miljarder svenska kronor) om året, visar en färsk rapport från utvecklingsdepartementet.

Rapporten är ett slag mot energiminister Krzysztof Tchórzewski som är en varm vän av kol som primär uppvärmningskälla – kol är ju Polens stora egna naturresurs.

Även hälsovårdsdepartementet vill påverka Tchórzewskis engagemang för kolet i väntan på kommande normer för kolets kvalitet. Billigt kol av låg kvalitet ger större utsläpp och hittills har energiministern inte sett någon anledning att ingripa mot det billiga kolet.

Det kostar tusentals liv och gör stora ingrepp i statsbudgeten, säger Jadwiga Emilewicz, statssekreterare med ansvar för entreprenörskap och teknik.

Vi satsar nu på en rad åtgärder för att sänka utsläppen och på ökad forskning. Bland annat ska man undersöka lungkapaciteten hos dem som bor i de mest förorenade städerna. (Rzeczpospolita 28 aug 18)