Kyrkan rapporterar om prästers övergrepp mot barn

Fältbiskop Józef Guzdek.
Foto: wikipedia.

Prästers sexuella övergrepp mot barn och unga inom katolska kyrkan har ju antagit enorma proportioner, och på senare år har kyrkan också vidtagit åtgärder för att komma till rätta med problemen.

I Polen redovisar biskoparna nu kända fall av pedofili i sina stift.

Först ut är biskop Józef Guzdek som informerar om fyra fall inom fältkyrkan under de senaste sju åren. Ett av dem gäller en präst som våldtog en minderårig flicka och uppmanade henne att göra abort när det visade sig att hon blivit gravid. Han sitter idag i fängelse.

Ytterligare tre fältpräster har fått lämna sin tjänst eller åtminstone fråntagits rätten att arbeta med barn och unga på grund av sextrakasserier.

Biskopen i Płock redovisar nio fall under elva år där präster ertappats med att förgripa sig på sexton unga, varav två var minderåriga. Stiftet har drygt 600 präster och pedofilerna utgör mindre än 1,5 % av dem, har tidningen Rzeczpospolita räknat ut.

Biskop Józef Guzdek säger att han varje dag uppmanar sina präster att erkänna eventuella felsteg och låta Vatikanen bestämma vad som ska hända med dem. Kyrkan erbjuder också juridiskt, psykologiskt och pastoralt stöd till dem som vill ha. (Rzeczpospolita och wB 20 sept 18)