Farligt för Polen att förlita sig på USA

USAs president Donald Trump. Foto: Michael Vadon, wikipedia.

Den polska utrikespolitiken, som satsar allt på USA, kan visa sig vara bedräglig. Visserligen såg den amerikanske presidenten Donald Trump smickrad ut när president Andrzej Duda vid sitt besök i Vita Huset för ett par veckor sedan förklarade sig vilja ha ett Fort Trump i Polen – dvs. en permanent amerikansk militärbas utöver den 3 000 man starka roterande Natobrigad som ska avskräcka Ryssland från att överträda Natos östra gräns i Polen och de baltiska staterna. Polen är också redo att satsa två miljarder dollar för att projektet ska komma till stånd.

Det skriver nyhetssajten Politico.eu i en analytisk artikel.

Men Trump är oförutsägbar och sitter inte för evigt, och när Warszawa nu håller igång en rad konflikter med EU på olika områden är det svårt att se vem som skulle hjälpa Polen i händelse av kris.

EU-diplomater ser oroande tecken på att Washington med hjälp av ett entusiastiskt Polen försöker driva in en kil i Europeiska unionen – Trump har ju haft synpunkter både på handelsavtal och Natos skyldigheter. Han har beskrivit polackerna som ett folk som står upp för självständighet, trygghet och suveränitet. Tyskland håller däremot på att sätta sig i knät på Moskva, anser Trump, som liksom Polen är missnöjd med byggandet av den nya gasledningen Nord Stream II.

Polens egentlige ledare Jarosław Kaczyński kritiserar ofta EU för att inte stå upp för patriotism och för de kristna värderingarna (dvs. frågor om abort, homosexuellas rättigheter osv.) och hans intensiva agitation mot unionen skulle kunna få de EU-positiva polackerna vilja lämna unionen. I synnerhet som Polen under den kommande budgetperioden inte kan räkna med lika stort ekonomiskt stöd från fonderna som tidigare – Polen har ju backat från den förra regeringens beslut att ta emot ett par tusen flyktingar från Mellanöstern.

Men en amerikansk militärbas på polskt territorium innebär definitivt reaktioner från Moskva. I ett avtal med Ryssland från 1997 skriver Nato att man inte ser något behov av militära enheter i de länder som lämnat Warszawapakten och gått över till Nato.

Den ryska annekteringen av Krim har skapat oro i Polen och de baltiska länderna, men Pentagon anser en invasion osannolik. Amerikanska militärer menar att säkerheten längs Natos östra flank stärks bättre om man bygger ut infrastrukturen, dvs. vägar, järnvägar och flygplatser, i de aktuella områdena eftersom det då blir lättare att snabbt komma till undsättning i händelse av kris.

Men Kaczyński, som tänker på krigsutbrottet 1939 då Polen inte fick hjälp av sina allierade Storbritannien och Frankrike, vill ha USA som garant.

I värsta fall kan illiberalismen i Polen och Ungern sprida sig över hela Europa och leda till att varje land för sig hittar egna överlevnadsstrategier. Och då vore det ur polsk synvinkel bättre för Polen att reparera de skadade relationerna med Bryssel. (politico.eu okt 18)