Czaputowicz: Polen är ledande landet inom EU

Publicerad 2018-10-07 18:40

Polens nye utrikesminister Jacek Czaputowicz.
Foto: regeringskansliet

Polen är det land som växer snabbast i EU, vi lyfter nivån för alla och vi drar de andra medlemsländerna med oss. Mot oss står de ineffektiva staterna, de som inte utvecklas. De som inför protektionism i stället för att själva utvecklas, det är de som drar ner hela unionen.

Det sade utrikesminister Jacek Czaputowicz på fredagen under en debatt i Warszawa.

Han utvecklade också regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) syn på demokrati: Vi är emot den liberala demokratin, men vi är för demokrati i traditionell mening, demokrati i betydelsen av folkstyre, där samhället styrs av valda representanter i parlamentet.

Visst är vi för den ekonomiska liberalismen men vi motsätter oss andra medlemsländers protektionism, sade utrikesministern.

EU-domstolen ska bedöma vår domstolsreform men det är för tidigt att säga hur vi ska ta emot utslaget, fortsatte utrikesministern. Hittills har vi följt alla EU-domstolens domslut, vilket inte alla andra länder har gjort. Polen är faktiskt ledande på att följa EUs lagar. (Fakty.interia.pl 5 okt 18)Sök i webb-Bulletinen