Ministerrådet kan besluta om Polen på tisdag

Publicerad 2018-10-12 16:58

EU-minister Ann Linde.
Foto: FB.

Det är inte säkert att EU-länderna beslutar att Polen ska få en varning för brott mot de demokratiska värderingarna vid ministerrådets möte på tisdag.

Det finns absolut en majoritet som kommer att rösta ja, men om det är så många som 22 är oklart, säger EU-minister Ann Linde till nyhetssajten Europaportalen.

EU har aktiverat Artikel 7 i Lissabonfördraget mot både Polen och Ungern och processen kan innebära att länderna måste åtgärda det som övriga medlemsländer anser odemokratiskt. Annars riskerar de en varning från ministerrådet, vilket kräver att 22 länder är redo att formellt varna först Polen och sedan Ungern.

Länderna ska känna sig mycket säkra om de ska rösta ja, säger Ann Linde. Trots kritiken tillsatte Polen ju i veckan nya ledamöter i Högsta domstolen, och förmodligen vill EU-ministrarna först ha en frågestund med Polen.

Men på tisdag lägger EU-kommissionen fram sin plan för hur man ska gå vidare i processen, och då blir allt lite tydligare. (Europaportalen 12 oktober 18)Sök i webb-Bulletinen