PiS hoppar av Självständighetsmarschen

Ett vitt Europa fanns bland nationalisternas krav under Självständighetsmarschen den 11 november 2917.
Foto: twitter

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) drar sig ur Självständighetsmarschen den 11 november, den dag då Polen firar 100-årsdagen av sin självständighet. Det meddelar partiets presschef Beata Mazurek.

Vi ville göra marschen till en manifestation utan politiska inslag, säger Mazurek. Vi vill att deltagarna endast ska ha med sig vitröda polska flaggor och inga flaggor som tillhör olika partier eller politiska rörelser, men det vill arrangörerna inte gå med på. Alltså hoppar vi av.

Det är inte sant, svarar ordföranden för den nationalistiska rörelsen Allpolsk Ungdom, Ziemowit Przebitkowski. PiS krävde att få vara ensam arrangör och det har inte varit tal om några förhandlingar. Vi har gjort en rad eftergifter, men det är tydligt att PiS inte vill gå i samma tåg som polackerna.

Häromdagen meddelades att president Andrzej Duda inte skulle delta i marschen. I början hävdades att det berodde på tidsbrist men senare tillstod presidentkansliet att det var just flaggorna det handlade om.

De högerextrema rörelserna Allpolsk ungdom, National-Radikala lägret och Nationella rörelsen  har i många år arrangerat ett nationalistiskt demonstrationståg den 11 november. Liberala och antirasistiska grupper har arrangerat motdemonstrationer och våldsamt tumult har utbrutit när grupperna har mötts.

Förra året väckte det internationell uppmärksamhet när runt 60 000 personer varav många barnfamiljer marscherade genom centrala Warszawa och krävde ett vitt katolskt Europa och rent blod.

Dåvarande inrikesministern Mariusz Błaszczak uttryckte sin förtjusning över denna ”vackra patriotisk handling”. (wp.pl och wB 30 okt 18)