Polen vill se ett starkt sammanhållet EU

Publicerad 2018-11-01 13:29

Utrikesminister Jacek Czaputowic.
Foto: Stanisław Godula.

Inför de kommande diskussionerna om EUs framtid där medlemsländerna antingen fördjupar samarbetet tillsammans eller i olika hastigheter pågår nu samråd med medborgarna i medlemsländerna.

I Polen har arrangerats offentliga samråd i femton regioner och vid ett avslutande möte i Warszawa i veckan talade utrikesminister Jacek Czaputowicz om regeringens inställning.

EU står inför ett antal utmaningar, och den viktigaste är att säkra sammanhållningen, sade utrikesministern. Om samarbetet i framtiden fördjupas i olika hastigheter kommer det att innebära en uppdelning av unionen och en marginalisering av länderna i Centraleuropa, Skandinavien och Sydeuropa, som inte vill gå lika snabbt fram som Tyskland och Frankrike.

Den stora majoriteten av polackerna vill stanna kvar i EU men samtidigt måste unionen uppmärksamma de samhällsproblem som finns och jag är övertygad om att ett reformerat EU har mycket att erbjuda både sina medlemmar och internationellt, sade Czaputowicz. Polen kommer att delta aktivt i arbetet med att utforma EUs framtid.

Resultatet från medlemsländernas medborgarsamråd ska diskuteras vid stats- och regeringschefernas möte i december 2018. EUs strategiska agenda för åren 2019 -2024 ska också avhandlas vid Europeiska rådets möte i maj 2019. (MSZ presscenter och wB 29 okt 18)Sök i webb-Bulletinen