Självständighetsmarschen den 11 november stoppas

Från marschen på Självständighetsdagen 2017.
Foto: FB.

Nu stoppar Warszawa den planerade Självständighetsmarschen genom huvudstaden.

Det finns flera skäl till att vi stoppar marschen, säger borgmästaren Hanna Gronkiewicz-Waltz. Det första är säkerhetsskäl och det andra är historiska skäl. Polen och Warszawa har redan lidit tillräckligt på grund av aggressiv nationalism. Vi vet att det kommer hit nyfascistiska grupper från hela Europa för att delta i marschen, och det är inte ett värdigt sätt att fira Polens 100-årsjubileum som suverän stat.

I juli tog jag kontakt med inrikesminister Joachim Brudziński, för att diskutera säkerheten under vårt gemensamma firande den 11 november, men han har inte svarat, han ville inte tala med mig, säger Gronkiewicz-Waltz. Förra året kom rapporter om alla fascistiska och rasistiska slogan som skanderades ”Gud! Ära! Fäderneslandet!”, och EU-parlamentet har i sin resolution uppmanat medlemsstaterna att vidta säkerhetsåtgärder. Tillträdande borgmästaren i Warszawa Rafał Trzaskowski är överens med mig om åtgärden, säger Gronkiewicz-Waltz. Jag har också skrivit till justitieminister Zbigniew Ziobro om det olämpliga i att den som leder marschen är förtroendevald inom National-Radikala Lägret, ONR.

Inledningsvis avsåg president Andrzej Duda och topparna inom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) att delta, men de har lämnat återbud. Regeringspartiet ansåg att alla skulle vandra tillsammans under endast den polska vitröda flaggan. Men arrangörerna, den ultranationalistiska rörelsen ONR, krävde att få ha med sina egna flaggor och emblem under marschen. ONR har överklagat beslutet att stoppa marschen.

Tidigare har borgmästaren Rafał Dutkiewicz förbjudit nationalisterna att arrangera en liknande marsch i Wrocław. (natemat.pl 7 nov 18)