PiS kritiserar inställd nationalistmarsch

Ett vitt Europa fanns bland nationalisternas krav under Självständighetsmarschen den 11 november 2917.
Foto: twitter

Självständighetsmarschen är inte något avslutat kapitel bara för att borgmästarna i Warszawa och Wrocław har stoppat dem i sina städer av oro för medborgarnas säkerhet.

I statliga TVP, som är tätt knutet till regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), hör man röster som hävdar att det är vänsterliberaler med falska anklagelser och provokationer som försöker misskreditera polska patrioter som vill samlas för att hylla Polens självständighet.

President Andrzej Duda och PiS hoppade ju nyligen av nationaliströrelsens marsch eftersom arrangörerna National-Radikala Lägret ONR) inte kunde acceptera att de inte fick ha med sina grönsvarta fanor – PiS krävde att endast nationens vitröda flagga skulle få förekomma under demonstrationen. Presidentkansliet arrangerar nu i all hast tillsammans med Försvarsdepartementet en egen marsch helt utan politiska flaggor, och Duda hoppas att den ska förlöpa lugnt och värdigt i ett hav av polska flaggor.

Men alla känner sig inte lugna – amerikanska ambassaden i Warszawa påminner om den stora nationalistmarschen förra året som gick av stapeln under paroller som Blod! Gud! Ära! och Ett vitt Europa! Ambassaden uppmanar sina medborgare att inte delta i årets marsch, att undvika folksamlingar och hålla låg profil.

I allt detta tumult har den konservativa tidningen Rzeczpospolita låtit göra en opinionsundersökning för att ta reda på vad vanliga polacker anser i frågan. Det visar sig att en övervägande majoritet stöder borgmästarna som stoppat demonstrationerna. Bara 2 % av de svarande avser att delta i någon av marscherna, 19 % skulle kunna tänka sig att vara med medan 79 % absolut inte ställer upp i ett sådant tåg. För säkerhets skull frågade opinionsinstitutet Ibris också om man visste vad den 11 november är för en dag, och det visste de flesta. (TVP, Rzeczpospolita och wB 9 nov 18)