PiS och nationalisterna hand i hand

Ett vitt Europa fanns bland nationalisternas krav under Självständighetsmarschen den 11 november 2917.
Foto: twitter

Efter flera dagar av kaos och ömsesidiga avfärdanden har PiS-regeringen kommit överens med extremhögern om en gemensam marsch. På Självständighetsdagen, söndagen den 11 november, kommer president Andrzej Duda och premiärminister Mateusz Morawiecki marschera hand i hand med nationalister.

Marschen som officiellt heter Dla Ciebie, Polsko! (För dig, Polen!) börjar klockan 14 och en timme senare ska presidenten hålla sitt tal. Den första timmen kommer man att sjunga patriotiska sånger. Först ska regeringens representanter och presidenten marschera, eskorterade av armén, och sedan nationalisterna från ONR (National-Radikala lägret) och Allpolsk ungdom (Młodzież Wszechpolska).

I överenskommelsen har regeringen avstått från det tidigare kravet att enbart vit-röda flaggor skulle få tas med. Inte heller motsätter man sig längre banér som kan ha främlingsfientliga och rasistiska budskap. Intressant nog är det bara en muntlig överenskommelse och det finns inget dokument som i framtiden skulle kunna vittna om PiS-regeringens samröre med den extrema nationalismen.

Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz betonar att om det förekommer lagstridiga slagord och symboler kommer hon att upplösa marschen även om presidenten och premiärministern är med.

Försvarsministern har meddelat att armén tillsammans med polisen vakar över säkerheten på Warszawas gator på söndag. På flera platser i staden syns redan militära pansarvagnar. Militärer på gatorna väcker värsta tänkbara associationer hos polackerna och ger upphov till rykten om att makthavarna – liksom sina kommunistiska föregångare – vill pacificera människor på gatorna. Nationalisterna ska de ju marschera arm i arm med …

Premiärminister Morawiecki försäkrade på fredagskvällen att det finns plats för alla under den vit-röda flaggan och bjöd in alla polacker till att vara med.

Det är dock mycket tveksamt om de flesta polacker vill delta i ett evenemang där de styrande legitimerar den extrema nationalismen och som i så hög grad strider mot Piłsudski-andan. Piłsudski sa en gång att ett folk som inte kan sitt förflutna förtjänar inte en bra framtid.

Den gamle marskalken vänder sig i graven idag.

Dorota Tubielewicz Mattsson