Frågor kring korruptionshärvan

Marek Chrzanowski, chef för polska Finansinspektionen, KNF.
Foto: Chepry (Andrzej Barabasz), wikipedia.

Den polska Finansinspektionens (KNF) chef Marek Chrzanowski utnyttjade sin ställning och hotade med att lägga beslag på Getin Noble Bank, ägd av miljardären Leszek Czarnecki. För att rädda banken skulle Czarnecki anställa en okänd jurist från landsorten Grzegorz Kowalczyk och betala honom 1 % av bankens framtida värde.

Den slutsatsen kan man dra av vad som hittills framkommit i tidningen Gazeta Wyborczas granskning.

Det är ett förfarande som saknar stöd i lagen – ja rena maffiametoder. Man fixar det snyggt: kontroll, svartlistning eller en lagändring så att en bank efter beslut av Finansinspektionen tar över en annan. De som inte accepterar förlorar allt.

En lång rad frågor kvarstår att besvara.

Agerade KNF-chefen Chrzanowski på egen hand eller var han bulvan för andra? Vilken roll spelade Centralbankens (NBP) Adam Głapiński?

Chrzanowski erbjöd i mars ett ”skyddsparaply” åt Czarneckis bank Getin Noble Bank. Czarnecki anade oråd och spelade in samtalet på band, och där kan man nu höra KNF-chefen Chrzanowski säga:

– Jag har förbundit mig till något.

Chrzanowski och Czarnecki besöker Centralbankschefen Glapiński – en man som sedan länge står PiS-ledaren Jarosław Kaczyński mycket nära och som ligger bakom Chrzanowskis snabba karriär. Samtalet med Glapiński spelades emellertid inte in. Även relationerna mellan den unge Chrzanowski och premiärminister Mateusz Morawiecki bör redas ut – varför beviljade Morawieckis bank miljonlån till en ung man utan större inkomster?

En annan viktig fråga är om regeringen skyddar Marek Chrzanowski. Visserligen tvingades han att avgå som chef för Finansinspektionen och justitieminister Zbigniew Ziobro förkunnade triumfatoriskt att åklagarmyndigheten tagit sig an ärendet. Men Antikorruptionsbyrån (CBA) kom inte in för att säkra bevis förrän Chrzanowski ostört härjat på sitt kontor i flera timmar. Lät man honom undanröja bevisen i lugn och ro först?

Är staten verkligen så effektiv som man vill ge sken av? Chefen för en statlig institution, Finansinspektionen, kommer med korruptionsförslag. Justitieministern får enligt egen utsago veta det genom medierna sex dagar efter att ärendet hamnat hos åklagaren. Rimligen måste både säkerhetspolisen och premiärministern ha larmats. Fick inte Finansinspektionen hjälp av säkerhetspolisen? Visste ingen att Chrzanowski hittade inte mindre än tre lukrativa jobb – på Börsen, i Getin Bank sam i Idea Bank – åt en oansenlig jurist från landsorten.

Justitieminister Ziobro säger att han personligen ska övervaka undersökningen – vad betyder det? Hittills har han huvudsakligen ägnat sig åt att hänsynslöst bekämpa den politiska oppositionen och sina personliga fiender inom partiet. Varför vill han inte inrätta en oberoende parlamentarisk kommission i detta ärende?

När regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) kom till makten för tre år sedan talade man högt och gärna om hederlighet och transparens. Nu visar det sig att högt uppsatta PiS-politiker förmodligen står bakom århundradets korruptionshärva. Att driva banker till ruinens brant, sedan överta dem för en symbolisk summa och nationalisera dem är ett brott; ett brott som drabbar bankkunderna med sina besparingar, bankväsendet och statens trovärdighet. Manipuleringen med lagar som omformuleras efter behag och behov och tvingas igenom parlamentet avslöjar de styrandes korruption och demoralisering.

Den här härvan blir inte lätt att sopa under mattan.

Dorota Tubielewicz Mattsson