Minister topprider Suwalkis polis

Publicerad 2018-11-17 19:14

Suwałki-polisen får inte samarbeta med stadsledningen.
Foto: Grzegorz W. Tężycki, wikipedia.

Polisen i staden Suwałki i nordöstra Polen klagar på att de måste bevaka biträdande inrikesminister Jarosław Zielińskis privata bostad 24 timmar om dygnet. De tvingas klä sig i civila kläder, ta på mörka glasögon och låtsas tillhöra SOP (specialstyrkor som ska skydda högt uppsatta statliga tjänstemän).

Suwałki-polisen har bett sin parlamentsledamot, Bożena Kamińska från Medborgarplattformen (PO), om hjälp. De har fått nog av att bli förödmjukade och behandlade enligt biträdande ministerns politiska behov, säger de.

Kamińska har fört frågan vidare till parlamentet. I förra veckan redogjorde hon för situationen och ställde en rad frågor. Varför utnyttjas poliserna i Suwałki för att bevaka Zielińskis privata residens? Varför beordras de att klä ut sig? Varför har polisen anställt en präst som körs runt i Polen i ministerns tjänstebil? Vilket arbete utför han?

Polisernas ovillighet att utföra den specifika arbetsuppgiften har fått några att på eget initiativ byta jobb. Andra har tvingats att avgå och ersatts av unga, oerfarna men trogna poliser som inte säger emot.

Det har även framkommit att polismyndigheten i Suwałki fått besked om att inte samarbeta med stadens myndigheter och samtliga lokala högtidligheter arrangeras utan polisens hjälp. Däremot ska polisen delta i de arrangemang som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) står bakom.

Den märkliga situationen inom Suwałki-polisen kan inte förklaras av någon hotbild mot biträdande inrikesministern – snarare handlar det om maktfullkomlighet.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) vill inte uttala sig.

Jag väntar på en rapport om situationen inom Suwałki-polisen, säger inrikesminister Joachim Brudziński. Regeringens talesperson hänvisar till polismyndighetens talesperson.

Biträdande inrikesminister Jarosław Zieliński har flera gånger uppmanats att avgå. Senast var det i samband med den outredda dödsmisshandeln som ägt rum på en polisstation i Kraków.

Dorota Tubielewicz MattssonSök i webb-Bulletinen