Vänskapskorruption gav ministerson jobb på Världsbanken

Säkerhetschefen Mariusz Kamiński.
Foto: Jarosław Roland Kruk, wikipedia.

Säkerhetsminister Mariusz Kamińskis son har med hjälp av Centralbankschefen Adam Głapiński fått ett lukrativt jobb på Världsbanken, rapporterar polska medier och undrar hur det egentligen står till med den öppenhet och transparens som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) länge talat om.

Kamiński säger att han inte varit inblandad, men att sonen har relevant utbildning för uppdraget.

Enligt tidningen Gazeta Wyborcza som grävt i Kamiński juniors karriär har säkerhetsministern tidigare på olika sätt ingripit till sonens favör, och bland beslutsfattarna finns ofta någon som tillhör ministerns vidsträckta bekantskapskrets.

Avslöjandet kommer olyckligt för PiS som just tampas med effekterna av Finansinspektionens hantering av en bank på dekis, en affär som har rötter långt upp i regeringen. Skandalen, som har fått regeringspartiets opinionssiffror att sjunka rejält, är en påtaglig belastning för regeringspartiet och det spekuleras nu i om inte Centralbankschefen Adam Głapińskis tid på NBP snart är till ända. (Wirtualna Polska 21 nov 18)