Drönare avslöjar skadlig rök i Katowice

Publicerad 2018-12-04 18:21

Katowice, den stad där FNs klimatmöte just pågår, ligger i det mellaneuropeiska kolbältet och är en av Polens mest luftförorenade städer. Den ofta förekommande smogen har fått myndigheterna att ta krafttag – enligt Världshälsoorganisationen WHO dör runt 50 000 personer om året i sjukdomar som relateras till nedsmutsad luft.

I Katowice, liksom i Kraków, går polisen nu flera gånger om dagen med en drönare som skickas upp för att känna av hur mycket föroreningar som kommer från hushållens skorstenar. De flesta bostäder värms upp med den kol som arbetarna får till subventionerat pris av gruvbolaget och dessutom bränner man ofta också delar av sitt hushållsavfall.

Gamla värmekaminer utan någon form av filter är också problem.

Drönaren känner av hur mycket farliga ämnen som finns i röken och blir det för mycket riskerar husägarna böter.

För att få ner utsläppen har regeringen sänkt elpriset för att göra koleldningen mindre ekonomisk. Dessutom finns det möjlighet att få ekonomiska bidrag för den som vill byta ut sin gamla värmepanna mot en modern. (YLE och wB 4 dec 18)Sök i webb-Bulletinen