Regeringen vill avslöja antipolska ”fake news” på nätet

Publicerad 2018-12-06 15:51

Falsk information och s.k. fake news på internet med antipolsk eller prorysk karaktär som riktar sig mot Polen och Nato är ett stort problem som vi måste ta itu med, säger vice digitaliseringsminister Karol Okoński.

Över 80 % av polackerna kommer i kontakt med fake news på nätet och hälften möter dem varje dag, konstaterar han och hänvisar till Europabarometern.

Falsk information som sprids på internet av s.k. troll eller bots är ett allvarligt problem, och det är första hand de sociala nätverken som kan bekämpa dem, vilket de numera också har börjat göra, säger ministern.

Men vi kan också göra en del, och på digitaliseringsdepartementet tar vi nu fram ett verktyg som ska spåra antipolska eller proryska fake news och ta reda på vem som ligger bakom dem.

Samtidigt anser vi liksom EU-kommissionen att man ska börja med s.k. mjuka åtgärder – alltså information och utbildning i hur användarna känner igen falsk information. Alltför aggressiva metoder kan lätt gå ut över yttrandefriheten. (businessinsider.com/pl 6 dec 18)Sök i webb-Bulletinen