Korruptionsskandalen, akt II

Finansinspektionens förre chef Andrzej Jakubiak under den förra regeringen och hans medarbetare Wojciech Kwaśniak anhölls tidigt enmorgon i förra veckan. Det var ett spektakulärt gripande klockan sex på morgonen med Antikorruptionsbyråns agenter i luvor. De gripna fördes från Warszawa till Szczecin, förhördes av åklagare och släpptes fria. De anklagas för att inte ha fullgjort sina plikter i samband med utredningen av sparkassorna SKOK för sex år sedan. Grundaren, den välkände PiS-senatorn Grzegorz Bierecki, misstänktes för förskingring av 67 miljoner złoty .

Åklagaren menar att de gripna kunde ha känt till sparkassans problem med utbetalningar till sina kunder och borde ha ingripit.

Just Jakubiak och Kwaśniak var de som var mest engagerade när SKOK-affären utreddes. För fyra år sedan blev Kwaśniak attackerad av maskerade män och utsatt för svår misshandel. Angriparna visade sig vara utskickade av just sparkassan SKOK, som alltså har direkta kopplingar till nuvarande regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och dess funktionärer och politiker.

Misstankarna mot Kwaśniak ter sig ganska absurda.

Men, hävdade justitieminister/riksåklagare Zbigniew Ziobro på lördagen, orsaken till att Kwaśniak blev attackerad var att Finansinspektionen under lång tid tillät brottslingar att vara oförskämda.

Nu har tre f.d. Centralbankschefer, Hanna Gronkiewicz-Waltz, Leszek Balcerowicz och Marek Belka, skrivit ett öppet brev där de försvarar Jakubiak, Kwaśniak och deras medarbetare.

Finansinspektionen började utreda sparkassornas förehavanden i slutet av 2012 efter åratal av hinder som partiet Lag och Rättvisa (PiS) ställde i Finansinspektionens väg, skriver de. Det var just de nu gripna personerna som avslöjade att det förekom enorma oegentligheter i sparkassorna. De anmälde brottsmisstanke. Efter ytterligare en kontroll i sparkassorna blev Wojciech Kwaśniak svårt misshandlad av gärningsmän som kunde kopplas till en av sparkassorna.

Gripandet av dem som bekämpade korruption inom de ökända sparkassorna är ett utstuderat sätt att täcka över den verkliga korruptionsskandalen inom dagens Finansinspektion då dess högsta chef erbjöd skydd åt en bank mot 40 miljoner złoty och anställning av en utpekad jurist. Makthavarna – och många bland dem är själva inblandade i härvan – försöker lägga skulden på sina politiska motståndare och rikta allmänhetens intresse mot den nuvarande oppositionen.

Korruptionshärvan inom Finansinspektionen och turbulensen kring sparkassorna SKOK avslöjar förgreningar högt upp i maktstrukturen. Dagens makthavare kommer att ha mycket svårt att dölja sin inblandning i det korrupta system som skapat förmögenheter åt PiS-politiker och en förmögenhet åt själva partiet Lag och Rättvisa (PiS).

Dorota Tubielewicz Mattsson