Al Gore: Polen bör ge upp kolet

Publicerad 2018-12-13 18:58
Förre vicepresidenten Al Gore. Foto: Steve Jurvetson, wikipedia.

Ett barn som föds i Warszawa idag hinner under sitt första år andas in lika mycket skadliga ämnen som det finns i 1000 cigaretter.

Det säger Al Gore, miljökämpe och tidigare vicepresident i USA, på FNs klimatmöte i Katowice. Han tog avstamp i de oroande miljösiffrorna för Polen och påpekade att särskilt i kolområden som Śląsk måste man driva igenom en förändring.

Många nyfödda har för högt blodtryck på grund av föroreningar som de får i sig via modern, och varje år dör 47 500 människor i Polen i förtid på grund av luftföroreningarna, påpekade Gore. Vi behandlar atmosfären som avloppsvatten.

Han redogjorde för effekterna av klimatförändringarna förPolens del – sommarens värmebölja och det remarkabelt låga vattenståndet i den stora floden Wisła för några år sedan.

Polackerna säger att de har fått nog, 33 av Europas 50 mest förorenade städer ligger i Polen, sade Gore och visade bilder på smogen, på människor i gasmasker som demonstrerar mot den smutsiga luften.

Ska det här vara bra? undrade han retoriskt. Eller skadar det företagen om vi får mindre föroreningar?

Al Gore hade också pratat med människor i staden, och förstått att få var medvetna om att användningen av fossila bränslen leder till en global kris.

Men – och det här är mycket viktigt – 70 % av polackerna är positiva till att lämna kolet, betonade han.

Jag är optimist, jag har höga förväntningar, fortsatte han. Det här mötet är ett tillfälle för det polska ordförandeskapet att ta ledningen och överraska. Kommer Polen att kunna stå upp för uppgiften att låta det nationella intresset betyda mer än kolindustrin? Jag tror att det är möjligt. Det är den bästa lösningen för ledningen, Polen och för Śląsk.

Man kan väl säga att Al Gores brandtal delvis var ett svar på president Andrzej Dudas hyllning till kolindustrin under konferensens förstadag. (Gazeta.pl, Natemat.pl och wB 13 dec -18)Sök i webb-Bulletinen