Högern och terrordådet i Strasbourg

Publicerad 2018-12-20 21:16

De tragiska händelserna i Strasbourg förra veckan hade ett polskt inslag. Bartosz Niedzielski dog av terroristens kulor när han tillsammans med en kompis försökte stoppa gärningsmannen från att tränga in i en nattklubb och fortsätta dådet.

Till en början förklarades Niedzielski vara en hjälte i polska högermedier. Sedan har det framkommit att den unge mannen var anhängare av det mångkulturella Europa och gay. Så nu har högern ändrat sin inställning radikalt och brutalt och skriver om Bartosz Niedzielski på ett sätt som inte ens går att citera.

Den främlingsfientliga, antiislamiska och homofoba polska högern ser en terrorist i varje muslim. Terrordådet i Strasbourg blev i början ytterligare ett exempel på denna besatthet. Dådets offer framställdes som hjältar – inte för att de dog utan därför att de dog av en islamists kulor.

Niedzielski betedde sig som varje normal människa borde göra i en liknande situation. Han försökte skydda oskyldiga människor. Han bedömde dem inte utifrån deras politiska åsikter eller sexuella läggning. Han handlade instinktivt. Och fick betala det högsta priset för det. I den polska kulturen – och den västerländska – ser man ett sådant agerande som hjältemod.

En av högerbloggarna skrev att Niedzielski visserligen dog en hjältemodig död men han dog för en barbarisk ideologisk utopi. Men vilken utopi skulle det vara? Europeiska unionen, det jagiellonska Polen eller USA? Det verkar man inte riktigt veta. Och verkligheten och historien motsäger och motverkar dess ideologi.

Bartosz Niedzielski dog inte för någon utopi eller ideologi. Han dog för att han hade oturen att denna dag i Strasbourg träffa ett offer för en annan utopi och ideologi – islamismens offer. Gärningsmannen som hatade den västerländska världen var en spegelbild av högerns hat till den muslimska världen.

I den västerländska kulturen begråter och sörjer man dem som dör för en god sak. Det är svårt att se att högern delar den västerländska kristna inställningen.

Dorota Tubielewicz MattssonSök i webb-Bulletinen