Polska butiker stängs tre söndagar i månaden

Från och med i år utökas förbudet mot att ha söndagsöppet i Polen, och butikerna håller stängt de tre första söndagarna. Man kan alltså inte vara något sånär säker på att hitta någon öppen butik förrän den sista söndagen i varje månad, vilket kan vara bra för weekendresenärer att veta.

Undantag är apotek, postkontor och bensinmackar samt butiker på flygplatser och järnvägsstationer.

Även andra helgdagar är det söndagsstängt, som till jul och påsk samt nyårsdagen, nationaldagarna den 3 maj och 11 november, 15 augusti (Marie Himmelsfärdsdag) och några till.

Förbudet är resultatet av en överenskommelse mellan regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och fackföreningen Solidaritet inför parlamentsvalet 2015. Förbundet skulle uppmana sina medlemmar att rösta på PiS mot att PiS när partiet kom till makten skulle se till att butikerna håller stängt på söndagar. (Krakow Post 31 dec 18)