Salvini kommer till Kaczyński

Publicerad 2019-01-07 16:49
Italiens inrikesminister Matteo Salvini. Foto: wikipedia.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini kommer i veckan till Polen för att träffa Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Avsikten är att diskutera ett samarbete inför valet till EU-parlamentet i maj. Uppgifterna som kommer från italienska medier bekräftas av Beata Mazurek, talesperson för PiS.

Salvini uppges vilja diskutera en stor koalition av nationalistiska och konservativa partier, bland dem PiS. Även Sverigedemokraterna, franska Nationell Samling (f.d. Nationella fronten), tyska AfD (Alternativ für Deutschland) och det nederländska Frihetspartiet ska stå på Salvinis lista över önskvärda samarbetspartners. Italien hoppas på att koalitionen ska kunna få 140–150 platser (av 751) i EU-parlamentet, skriver italienska La Repubblica.

Det är inte känt hur Kaczyński ställer sig till idén, men bara det faktum att Salvini blir mottagen av den inte helt friske partiledaren antyder väl ett visst intresse. Å andra sidan, skriver tidningen, har Salvini en bra relation till Vladimir Putin och ogillar EUs sanktioner mot Ryssland. Kaczyński och Polen är tvärtom misstänksamma mot Putin och positiva till sanktioner mot Moskva.

Även inrikesminister Joachim Brudziński kommer att ha samtal med Salvini, rapporterar polska medier. (Natemat.pl och wB jan 19)Sök i webb-Bulletinen