EU stöder polska planer på masslakt av vildsvin

Med vildsvinen tar sig afrikansk svinpest lätt över gränsen och smittar tamboskap. Foto: wikipedia.

För att få bukt med den afrikanska svinpestens aggressiva spridning i Polen har jordbruks- och miljödepartementen lagt upp en plan för massavskjutning av landets vildsvin.

Smittan kom till Polen för några år sedan med vildsvin som vandrade fritt över gränsen till länder som Vitryssland, Ukraina och Litauen. Redan tidigt vidtog man åtgärder, dock utan att lyckas hindra virusets framfart. Smittan överfördes lätt till tamgrisar, och det är angeläget att stoppa den dödliga sjukdomen så effektivt som möjligt. Inte minst som fläskexporten är viktig för Polen – polska grisar står för över 60 % av EUs köttexport.

Redan tidigare har jägare i Polen skjutit runt 200 000 vildsvin om året, men man inser nu att inte räcker. I Tyskland skjuts mer än tre gånger så många vildsvin, och där har man inte sett några spår av afrikansk svinpest.

Planerna på massavskjutning har väckt protester på olika håll, men EU som tidigare varit skeptiskt till masslakt är nu mycket tillfreds med de polska åtgärderna.

Massavskjutning är det enda effektiva sättet att bekämpa svinpesten, säger en tjänsteman vid EU-kommissionen.

Bryssel berömmer också den organisation av lantbrukare, grisuppfödare och veterinärer som genomförts av miljö- och jordbruksdepartementen.

Ett mycket lovande samarbete, tycker EU. (Radio RFM24 11 jan 19)