Knivhuggen borgmästare död

Gdańsks borgmästare Paweł Adamowicz avled på måndagen. Han överlevde inte det knivattentat han utsattes för under välgörenhetsgalan Stora Julorkestern (WSÓP) utan dog efter den flera timmar långa operation som man hoppades skulle rädda hans liv. Hans tillstånd försämrades under dagen och han avled på eftermiddagen.

Paweł Adamowicz avled på måndagen efter att ha blivit knivhuggen. Foto: FB.

Adamowicz, som tillhörde det liberala oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), var mycket uppskattad som borgmästare och har valts om flera gånger. Han blev 53 år. Han efterlämnar två döttrar.

Förövaren är en nyligen frisläppt bankrånare, som anser att det var POs fel att han dömts till fängelse. Gårdagens uppgifter om att han skulle vara psykiskt sjuk stämmer sannolikt inte, skriver polska medier.

President Duda har förklarat begravningsdagen som nationell sorgedag. (Natemat.pl och wp.pl 14 jan 19)