Vansinnesdåd eller politiskt mord?

Den mördade borgmästaren i Gdańsk, Paweł Adamowicz. Foto: FB.

Gdańsks borgmästare Paweł Adamowicz har mördats. Polackerna sörjer eller åtminstone en stor del av dem. Många menar att det var ett politiskt mord, andra vill hellre se en ensam galning som begått ett fruktansvärt brott.

Gärningsmannen avslutade i december en 5-årig fängelsevistelse för väpnat bankrån. Han påstod att han ”hade rätt till pengarna på banken”. Han genomgick en rättspsykiatrisk undersökning men fick ingen diagnos. Nu hävdar han att han var oskyldig och att han torterades av förra regeringen och pekade ut det dåvarande regeringspartiet, liberala Medborgarplattformen (PO) som ansvarigt för allt. ”Tortyren” handlade förmodligen om att han vägrades straffreduktion. Efter mordet på Adamowicz ska han under förhöret ha sagt:” Nu är det bara Ziobro som kan rädda mig”.

Läs vidare >>.