Adamowicz-insamling gav 16 miljoner złoty till Julorkestern

Sexton miljoner złoty (drygt 40 miljoner svenska kronor) blev resultatet av den insamling på FB som polskan Patrycja Krzymińska startade till minne av den mördade borgmästaren i Gdańsk, Paweł Adamowicz.

Pengarna går till välgörenhetsarrangemanget Den Stora Julorkestern (WSÓP), som i många år samlat in pengar till barnsjukvården och åldringsvården i Polen.

Tanken var att få ihop 1000 złoty, säger Krzymińska till radiokanalen RMF24. Men på bara ett par dagar gick det upp i 16 miljoner!

Paweł Adamowicz knivhöggs till döds under Stora Julorkesterns final i Gdańsk, och en av regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) parlamentariker ansåg att arrangören, Jerzy Owsiak, bar skulden till mordet.

Resultatet av Julorkesterns flera månader långa arrangemang vintern 2018–19 har alltså ökat med 16 miljoner złoty i och med Krzymińskas insamling. Slutresultatet redovisas senare i vår. (RMF24.pl och wB 245 jan 19)