Tredje akten i korruptionsskandalen

Centralbankschefen Adam Głapiński. Foto: Piotr Malecki för NBP, wikipedia.

Det var centralbankschefen Adam Glapiński själv som tog initiativ till mötet mellan Marek Chrzanowski, chef för polska Finansinspektionen, och den krisande bankdirektören Leszek Czarnecki.

Det skriver tidningen Gazeta Wyborcza och påpekar att den informationen inte är officiell.

Czarnecki fick erbjudande om ett skyddsparaply för sin bank mot 40 miljoner złoty (ca 100 miljoner kronor) och anställning för en utpekad jurist. Bankmannen var skeptisk till samtalet och spelade in det i hemlighet. Efter mötet fick han träffa Glapiński som uttryckte sitt gillande över överenskommelsen mellan Chrzanowski och Czarnecki.

Avtalet avslöjades i december förra året, Chrzanowski tvingades avgå från sin post som chef för Finansinspektionen och blev häktad i sin frånvaro. Han var på resa, men innan polisen och säkerhetstjänsten kom på fötter hann Chrzanowski komma hem och rensa skrivbordet på sitt arbetsrum.

Åklagaren i Katowice har nu beslutat att släppa ut honom ur häktet. Och det visste den klärvoajante Centralbankschefen Glapiński, som försa sig inför tv-kameran för flera veckor sedan: Chrzanowski blir snart frigiven.

Åklagarmyndigheten i Katowice vill inte uttala sig vare sig om frigivningsbeslutet eller om Chrzanowskis vittnesmål. Men man dementerar inte heller denna ännu så länge inofficiella information.

Mycket tyder alltså på att centralbankchefen Adam Glapiński var spindeln i nätet i denna korruptionsskandal. Både det av bankdirektören inspelade mutförslaget och Chrzanowskis vittnesmål binder Glapiński vid den största korruptionshärvan i Polens moderna historia. Glapiński, som sedan 30 år tillbaka är en av PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis närmaste vänner, tycks sitta säker på sin post. Kanske vet han för mycket för att Kaczyński eller någon annan inom regeringspartiet skulle vilja hamna i öppen konflikt med honom. Kanske är det därför han så arrogant försvarar Marek Chrzanowski och inte ens funderar på att avgå från sin post som centralbankschef.

Åklagarmyndigheten i Katowice är känd för att vara mycket följsam när det gäller direktiv från justitieminister/riksåklagare Zbigniew Ziobro och lyder ordern att inte uttala sig om vem som ska förhöras eller vem som redan förhörts. Därför kräver oppositionen transparens och offentliga förhör av samtliga inblandade, dock utan gehör från makthavarna. Detta genererar naturligtvis frågan om de har något att dölja.

Man har delat in ärendet i två delar: den ena gäller Chrzanowskis korruptionsförslag, den andra ska klarlägga planen bakom hela historien (att först få Czarneckis bank att bli konkursmässig och sedan ta över den för 1 złoty).

Åklagarmyndigheten vill så fort som möjligt avsluta den första delen i ärendet, skriver Wyborcza.

Mycket tyder på att denna korruptionsskandal har förgreningar långt upp i regeringspartiets topp. Dessutom avslöjar hela affären att partiet Lag och Rättvisa (PiS) som ju gick till val under slagord om hederlighet, måttlighet och rättvisa, är djupt korrumperat.

Dorota Tubielewicz Mattsson