Då öppnades porten till helvetet

Huvudentrén till Auschwitz. Foto: Marika Mohlin.

Idag hedrar hela världen alla Förintelsens offer. Det är exakt 74 år sedan som portarna till helvetet – Koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau – öppnades. Sjutusen fångar, sjuka och döende hittades i lägret. Det var de som nazisterna inte hann mörda eller evakuera. Just där hålls denna dag officiella högtidligheter.

I början var ordet. Och när ordet hamnade hos människan visade det sig att det också kan förstöra. Hatets ord förgiftar våra tankar och förblindar samvetet. Det är kanske därför som så många tiger inför ondskan, sa chefen för museet i Auschwitz, Piotr Cywińskiz.

Ceremonierna började tidigt på morgonen då museichefen tillsammans med forna fångar la ner blommor vid Dödens vägg. Därefter blev det en mässa i Dialogens och bönens centrum. Några av överlevarna höll sina vittnesmål om sin tid i lägret. Det saknades inte anknytningar till dagens situation i Europa och Polen.

Jag känner stor smärta och beklagar att i många länder i Europa, och i vårt land också marscherar personer i uniformer som påminner om de nazistiska, sa överlevaren Leon Wientraub, som idag är läkare och bor i Sverige.

Och utanför det forna lägrets portar marscherade en grupp nationalister med Piotr Rybak i spetsen.

Är vi en självständig stat? skrek han. Och hans meningsfränder svarade: Nej!

Det är dags att kämpa mot judenheten och befria Polen från den! Var är de styrande, undrade de.

Rybak som för en tid sedan blev dömd för att ha bränt en judedocka på torget i Wrocław har redan tidigare lovat att just idag påminna om de polacker som blev mördade i Auschwitz.

Premiärminister Mateusz Morawiecki ville koncentrera sig på sanningen.

Den polska staten vaktar sanningen som på intet sätt får relativiseras, sa han. Jag vill avge ett löfte om fullständig sanning om dessa tider, vi måste se sanningen se i vitögat.

Högtidligheterna avslutades med en gemensam bön med kristna och judar, kransnedläggning och tända ljus vid Offrens monument som är belägen mellan ruinerna av de två krematorierna.

Dorota Tubielewicz Mattsson