Kaczyńskis hemliga affärssamtal inspelade på band

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

En vanlig enkel man som inte ens har ett eget bankkonto, vars ekonomiska förehavanden är öppna för insyn.

Det är den bild av Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och Polens starke man, som svävat över den polska inrikespolitiken i decennier.

Det visar sig idag att han istället är en förslagen affärsman, skriver tidningen Gazeta Wyborcza. Tidningen har kommit över ett inspelat samtal på partiets högkvarter från 2017. Där avfärdar Kaczyński en österrikisk affärsman som inte ska få betalt för sitt arbete på en beställning av PiS-ledaren.

Affären och det bandade samtalet är det stora samtalsämnet i Polen idag.

Bolaget Srebro, som ägs av Lech Kaczyński-institutet och där PiS har starka ekonomiska intressen, har beslutat att bygga två skyskrapor i centrala Warszawa. Där ska institutet ha sina lokaler, idag är institutet och dess museum inhyst i en villa i staden. Bostäder och kontor ska utgöra större delen av skyskraporna.

Byggprojektet omtalas som tvillingtornen (bröderna Lech och Jarosław var ju tvillingar) eller K-tornen. Den österrikiske affärsmannen Gerald Birgfellner har kontrakterats för projektet, när allt är klart ska han kunna kvittera ut ett arvode på 39 miljoner złoty (drygt 100 miljoner svenska kronor).

Nu visar det sig att man inte får bygglov, och då kan Birgfeller inte få betalt.

Birgfeller och Kaczyński träffas sexton gånger för att diskutera saken. Med på det möte som bandades var förutom en tolk också en ingift släkting till Kaczyński. PiS-ledaren rekommenderar kallt Birgfellner att vända sig till domstol om han inte är nöjd.

På bandet framkommer att Srebro fått ett lånelöfte på 300 miljoner euro av den statligt kontrollerade banken Pekao, där justitieminister Zbigniew Ziobros skyddsling Michał Krupiński numera är chef.

Under samtalet, som Kaczyński föreslår ska vara hemligt, nämns också att den driftige prästen Tadeusz Rydzyk i Toruń brukar kunna ta ut 30 % i vinst från sina byggprojekt varje år.

Jag önskar att jag vore lik fader Rydzyk, säger Kaczyński. Men det är bra att veta, jag ska tala med honom.

Birgfellner har via sin advokat Roman Giertych anmält hela affären till åklagarmyndigheten i Warszawa. (Natemat.pl, Gazeta Wyborcza 29 jan 19)