Macierewicz kelgris inför rätta för korruption

Försvarsdepartementets förra talesperson Bartosz Misiewicz misstänks för att ha tagit mutor
Foto: wikipedia.

Bartłomiej Misiewicz, för några år sedan huvudpersonen i en skandal på försvarsdepartementet, åtalas nu för korruption. Misstankarna gäller händelser under hans tjänstgöring på departementet och den polska försvarsindustrin.

– Jag valde honom på rekommendationer av fader Rydzyk, säger förre försvarsministern Antoni Macierewicz, idag vice ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Som 25-åring anställdes Misiewicz av Macierewicz som talesperson för försvarsdepartementet. Efter bara ett par månader fick han guldmedalj för sina stora förtjänster och trots att han inte hade den högskoleutbildning som krävs blev han ledamot i Försvarsmaterielgruppens styrelse.

Den unge mannen blev snart omtalad för sina pampfasoner – tillgängliga generaler skulle hålla hans paraply när det regnade, han använde försvarets limousiner för att gå på disco i hemstaden Białystok på lördagskvällarna osv.

Macierewicz gjorde motstånd i det längsta men tvingades å småningom sparka sin favorit. Han fick själv också gå när Mateusz Morawiecki efterträdde Beata Szydło som regeringschef.

Nu har Misiewicz gripits av Antikorruptionsbyrån (CBA), misstänkt för att ha begärt och tagit emot mutor.

När han arbetade hos mig var han en hederlig och ärlig man, säger exministern till den ultrakonservativa tv-stationen TV Republika. Och jag tog referenser, fader Rydzyk garanterade att Misiewicz var en ärlig och tillförlitlig person.

Enligt Antikorruptionsbyrån lovade Misiewicz och en medhjälpare att använda sitt inflytande när departementet och försvarsindustrin skulle sluta avtal med olika företag. Åklagaren anser att kontrakten som handlade om miljonbelopp var ogynnsamma för landet men lönsamma för de misstänkta.

Prästen Tadeusz Rydzyk, som har en omfattande affärsverksamhet med egen högskola, kyrkligt spa mm, tillhör via sina stiftelser och företag Polens 100 rikaste personer. Han är nära vän med Jarosław Kaczyński, ordförande i Lag och Rättvisa, och den politiska elit som idag styr landet.

Kaczyński har själv nyligen avslöjats som en i lönndom driftig affärsman, en stor kontrast mot den politiska image han och partiet omhuldar – en enkel man som inte ens har eget bankkonto.

Flera andra korruptionsskandaler har drabbat Polen på senare tid, senast i centralbanken, finansinspektionen och sparkassorna SKOK. Alla har på olika sätt anknytning till regeringspartiet Lag och Rättvisa. (wirtualnamedia.pl, onet.pl och wB 30 jan 19)