Politiker anklagas för sexmutor

Stefan Niesołowski (PO) anklagas för att ha fixat bra kontrakt år affärsmän och tagit betalt i sex.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Skandalerna avlöser varandra i den polska inrikespolitiken just nu. Först misstänks Finansinspektionen för korruption, sedan visar det sig att den enkle politikern Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), bakom kulisserna är en driven affärsman. Och nu ställs oppositionspolitikern Stefan Niesołowski inför anklagelsen om ohederliga affärer – där en del av betalningen utgått i form av sex. Riksåklagaren, dvs. justitieminister Zbigniew Ziobro, kommer nu att begära att Niesołowskis parlamentariska immunitet hävs så att affären kan utredas grundligt, skriver tidningen Wirtualna Polska.

Niesołowski, som tillhör oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), ska ha ordnat lukrativa statliga kontrakt åt tre entreprenörer som i gengäld betalade hans besök hos prostituerade, enligt tidningens beräkning 29 gånger. Besöken ägde rum i en lägenhet i Łódź, som ägs av en av entreprenörerna.

Utredarna ska ha kommit över samtal på band, men intressanta detaljer – man talar om en kvinna som Kåta Stefania, och att Niesołowski måste använda soffan eftersom sängen i lägenheten brutit samman, osv.

Själv säger Niesołowski att alltihop är påhittat för att dra uppmärksamheten från Kaczyński-banden. (wp.pl och wB 31 jan 19)