Ny diplomatisk katastrof i de polsk-israeliska relationerna

Israels premiärminister Benjamin Netanjahu. Foto: wikipedia.

Polacker hjälpte nazisterna att utrota judar under andra världskriget.

Det ska Israels premiärminister Benjamin Netanjahu ha sagt vid ett besök på Polin, Museet över de polska judarnas historia, i Warszawa. Netanjahu befann sig i Polen med anledning av Mellanösternkonferensen.

Nu rasar högern, och Israels ambassadör och utrikesdepartement försöker förklara.

Netanjahu gjorde sin kommentar under ett besök på Polin, skriver engelskspråkiga Jerusalem Post. Och den israeliske premiärministern själv har inte dementerat.

Polska utrikesdepartementet har kallat upp Israels ambassadör Anna Azari i ett försök att avstyra en ny diplomatisk katastrof i de polsk-israeliska relationerna.

Jag var närvarande när Netanjahu uttalade sig och han sa bara att ”ingen kommer att bli stämd för att nämna de polacker som samarbetade med nazisterna”, säger Azari.

Det israeliska utrikesdepartementet hävdar att journalisterna förvanskat Netanjahus uttalande.

Netanjahu talade om enstaka polacker och inte om det polska folket eller den polska staten, skriver departementet i ett uttalande. Hans kommentar har missförståtts och citerats felaktigt i pressen. Tidningen Jerusalem Post har publicerat en rättelse efter myndigheternas ingripande.

Polen har inte nöjt sig med ambassadörens förklaringar utan förväntar sig dels ett entydigt fördömande av Netanjahus ord och dels en förklaring till vad han egentligen menade.

Det är inte uteslutet att Netanjahus uttalande kan förklaras av den kritik som drabbat honom sedan han tillsammans med premiärminister Mateusz Morawiecki undertecknat en deklaration om historiska spörsmål. Netanjahu anklagades för att ha kapitulerat inför den polska historiepolitiken. Uttalandet skulle då vara riktat till de israeliska väljarna och utgöra en del av den israeliska valkampanjen.

Naturligtvis rättfärdigar det inte det faktum att det är en historisk halvsanning. Visst fanns det polacker som samarbetade med nazisterna under andra världskriget. Men de var en promille av hela befolkningen, generellt gick polackerna aldrig med på ett samarbete med den tyska ockupationsmakten. Det fanns också polacker som stod likgiltiga inför Förintelsen, men det fanns många som riskerade sina egna och sina familjers liv för att bringa hjälp och skydd. Och det vet Israels premiärminister mycket väl om. Att sprida historiska halvsanningar i syfte att stärka sin position och göra dem till en del av den egna valkampanjen säger inget gott om Benjamin Netanjahu.

De polska myndigheterna funderar nu på att bojkotta Visegradkonferensen som ska äga rum i Israel. Hur det än blir med den saken har vi att göra med en ny diplomatisk katastrof.

För ett år sedan när Polen antagit den kontroversiella Förintelselagen, var stämningen mellan Israel och Polen på nollpunkten. Netanjahu frågade sig då om israeler skulle bestraffas om de talade om sina egna minnen från pogromer i Polen på 1940-talet. Efter påtryckningar från USA formulerades lagen om.

Dorota Tubielewicz Mattsson