Israelisk minister: Polackerna får antisemitismen med modersmjölken

Publicerad 2019-02-18 00:22
Israels premiärminister Benjamin Netanjahu. Foto: wikipedia.

Det finns ingen konflikt mellan Polen och Israel med anledning av vad Netanjahu sade i Warszawa. Men polackerna får antisemitismen med modersmjölken. Ingen israel och ingen jude kommer någonsin att glömma eller förlåta.

Det sade Israels nya utrikesminister Israel Katz till israelisk tv på söndagen.

Det fanns många polacker som samarbetade med nazisterna, sade Katz, Yitzak Shamir* berättade ju att polackerna mördat hans far. Ingen ska komma och berätta för oss hur vi kommer ihåg våra döda.

Katz intervjuades med anledning av utnämningen till utrikesminister efter Avigdor Liberman. Hans kommentar är bara en liten del av intervjun, där han naturligtvis blev tillfrågad om premiärminister Benjamin Netanjahus uttalande i Warszawa i helgen.

I samband med Mellanösternkonferensen besökte Netanjahu Museet för de polska judarnas historia. Han ska då ha sagt att det visst fanns polacker som samarbetade med nazisterna.

Uttalande flög som en löpeld över världen och Israels ambassadör i Polen Anna Azari försäkrade snabbt att premiärministern inte talat om Polen som nation utan om enskilda polacker. Israeliska UD gick ut med att Jerusalem Post, den tidning som rapporterat om händelsen, citerat Netanjahu fel. Tidningen hävdar att den citerat rätt.

Israel Katz förklarar frankt att Netanjahu har alldeles rätt, och skvätter därmed bensin på elden.

Det innebär att det blir problem när Visegradgruppen inom kort ska ha sitt nästa möte i Israel. Visegradgruppen är en sammanslutning mellan Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern, och man träffas särskilt inför EUs toppmöten för att så långt möjligt kunna ha en gemensam hållning i de frågor som ska tas upp.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki har idag meddelat att han inte kommer att delta. I stället blir det utrikesminister Jacek Czaputowicz som för Polens talan.

Polen införde för ett år sedan den s.k. Förintelselagen som gör det straffbart att offentligt säga att Polen som nation hade något ansvar för Förintelsen. Efter protester från Israel och USA har lagen omformulerats. (i24news.tv och wB 17 feb 19)

* Yitzak Shamir, premiärminister i Israel på 1980-talet.Sök i webb-Bulletinen