Polen bjuder in Israel på studiebesök

Publicerad 2019-02-22 19:05

Polens Nationella stiftelse PFN, med uppgift att främja bilden av Polen utomlands, har beslutat att dra igång en rad studiebesök för utländska journalister och opinionsbildare för att informera om polsk historia, polsk kultur och polska värderingar, samt om de händelser som format Europas historia.

Efter uttalanden från Israels premiärminister Benjamin Netanjahu och utrikesminister Israel Katz om polsk antisemitism ska den första inbjudan gå till Israel.

Vi vill visa Polen som ett modernt land, dynamiskt och lyhört för förändringar, som vill stödja och delta i utvecklingen av Europa och världen under 2000-talet, skriver PFN i ett pressmeddelande. I programmet ingår samtal med historiker, journalister och levande vittnen från historien.

PFN, som finansieras av statliga företag, har tidigare haft kampanjer för att informera om regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) kontroversiella domstolsreformer samt under bussturnéer runtomkring i Europa försökt få omvärlden att förstå att de nazistiska dödslägren i det ockuperade Polen under andra världskriget inte tillkom på polskt initiativ eller drevs av polackerna.

Stiftelsen, som grundades 2016 av förra  premiärministern Beata Szydło, har fått kritik för att använda skattebetalarnas pengar till att främja för PiS-regeringens politik. (PFN och wB feb 19)Sök i webb-Bulletinen