PiS lovar guld och gröna skogar inför valen

Publicerad 2019-02-25 00:07
PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Magnus Manske, wikipedia.

Barnbidraget 500+ ska nu gå till alla barn, alltså även det första. Alla pensionärer får 1100 złoty extra i maj (cirka 2500 svenska kronor). Ungdomar under 26 ska inte behöva betala inkomstskatt, arbetsgivaravgiften ska sänkas och bussförbindelserna på landsbygden ska förbättras.

Det utlovade Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), på partistämman i helgen.

Hans tal, som fick stående ovationer, kretsade kring frihet, jämlikhet och trovärdighet. Frihet och jämlikhet innebär att polackerna ska kunna leva på samma nivå som människor i Västeuropa, pensionärer ska få hjälp (låt gå att det är en engångshjälp) och alla ska kunna ta sig till de större städerna med buss. Ungdomar (som i stora delar fortfarande studerar och inte betalar någon skatt alls) ska befrias från inkomstskatten och pensionärer ska jubla över den 13:e pensionen i maj.

Kommentar:
Dorota Tubielewicz Mattsson

Inte ett ord om demokratin, domstolsväsendets oberoende, konstitutionen etc. … Kaczyńskis väljare är mest intresserade av att få bättre ekonomi. Han vet hur de resonerar. Så köper man väljarnas röster och intalar dem att frihet och jämlikhet är lika med mer pengar i plånboken.

Trovärdigheten är en annan femma. Efter den senaste tidens skandaler med korruption på Centralbanken och Kaczyński-banden är det viktigt att få väljarna att tro partiet igen. Därför framhäver man att PiS hållit sina vallöften och kommer att göra så även i framtiden. De nya löftena ska infrias redan före valet i höst, hävdar Kaczyński. Allt för att stärka sin trovärdighet i väljarnas ögon.

Redan inför valet 2015 utlovades att det nya barnbidraget 500+ skulle gå till alla barn, men löftet stympades efter valet när PiS röstade nej till att det skulle gälla även det första barnet i varje familj.

Nu inleder alltså Lag och Rättvisa sin kampanj inför EU-valet i maj och parlamentsvalet i november. Precis som för fyra år sedan fokuserar man på sociala och ekonomiska löften i tron att polacker låter sig köpas med sina egna pengar (eller lånade). Som Alexis de Tocqueville har sagt ”Demokratin tar slut när regeringen förstått att man kan köpa människor med deras egna pengar”. Det gigantiska projektet att köpa väljarnas röster kommer att kosta 40 miljarder złoty. Det är en stor utmaning för budgeten men även ett tydligt tecken på oro för ett valnederlag. Många undrar om statskassan klarar denna utmaning. Men PiS utnyttjar situationen: nu är det de som bestämmer över budgeten, det gäller att lägga högre bud än oppositionspartierna.

Både partiledaren Kaczyński och premiärminister Mateusz Morawiecki försöker övertyga polackerna om att de har situationen under kontroll – allt är noga genomtänkt och beräknat. Fast idén om att barnbidraget även ska gå till första barnet samt extrapengarna till pensionärerna har de stulit från oppositionspartiet Medborgarplattformens (PO) program. Därmed kan oppositionen omöjligen kritisera PiS löften.

Experterna menar att regeringspartiets löften saknar täckning i budgeten. Även den minsta lågkonjunktur kommer att orsaka ett underskott på mer än 3 %. PiS binder därmed både sina egna och eventuella efterföljares händer. Förre finansministern Leszek Balcerowicz ställer frågan om vilka skatter som ska höjas för att löftena ska kunna förverkligas. För någon måste ju betala för kalaset och det är polackerna själva. Frågan är bara om PiS-väljarna förstår det.

Dorota Tubielewicz MattssonSök i webb-Bulletinen