Polska inslag i massakern på Nya Zeeland

Publicerad 2019-03-20 20:02
Efter slaget vid Wien 1683 – Jan Sobieski skickar bud till påven om segern mot ottomanerna. Målning av Jan Matejko. Foto: wikipedia.

Det fanns polska inslag i det ideologiska manifest som australiensaren Brenton Tarrant publicerade på nätet före sitt terrordåd i två moskéer i Christchurch på Nya Zeeland. Tarrant dödade 50 personer och lika många skadade han svårt.

Det 74-sidiga manifestet, som dessutom skickades till Nya Zeelands premiärministers kansli tio minuter före dådet, vittnar framför allt om en fanatikers psykiska tillstånd. Tarrant framstår som en besatt rasist och fascist som bygger sin sjuka ideologi på den nordiska mytologin. 

I hans skrift finns många olika inslag. Han kritiserar NATO och USA för interventionen i Kosovo (där man enligt honom dödade kristna för att försvara muslimer). På sitt vapen hade han ristat 1683, det år då turkarna slogs tillbaka vid Wien, samt namnet Feliks Kazimierz Potocki som var en av den polska armens viktigaste befälhavare under slaget.

Terroristen nämner Polen som ett av de länder där det blir möjligt att skapa en rörelse som bör stödjas ekonomiskt, politiskt och fysiskt. Förutom Polen nämner han också Österrike, Frankrike, Argentina, Australien, Kanada och Venezuela.

Det finns ingenstans att fly undan immigranterna. Vänd om, stå emot fienden, ta ställning, skriver Tarrant.

Den polska säkerhetstjänsten har konstaterat att Tarrant vistats i Polen förra året och reste hela 200 mil runt om i landet. Vem träffade han? Vem talade han med? Det vet man inte. Vad man vet är att terroristens manifest fanns att läsa hos organisationen Marsz Niepodległości (Självständighetsmarschen) som organiserade den ökända marschen genom Warszawas gator på Självständighetsdagen den 11 november. Förra året anslöt sig president Andrzej Duda samt representanter för den högsta politiska makten till den radikala nationalistiska marschen. Det var en gest av acceptans, en legitimering av en politisk grupp som en gång per år lägger undan hakkorsen och låtsas vara goda och timida patrioter som marscherar hand i hand med barnfamiljer och pensionärer. Publiceringen av den australiensiske terroristens ”manifest” visar tydligt hur farlig och extremistisk denna grupp är. Den närmaste tiden kommer att utvisa om den polska staten är intresserad av att göra en grundlig undersökning av människor och organisationer som utgör ett allvarligt hot mot varje land.

En annan sak är om det visar sig att terroristen hade kontakt med personer ur den nuvarande makteliten. Vad om det läcker ut namn som kan kompromettera de polska makthavarna? Antag att terroristen inte reste runt i Polen på egen hand? Antag att han träffade människor inte bara ur den extrema nationalistiska högern utan även ur makteliten som ju ger sitt (tysta) medgivande åt fanatiska nationalister?

Allt detta bör undersökas grundligt och det blir intressant om man faktiskt gör det. Men det är en juridisk procedur. Sedan återstår det moraliska och politiska ansvaret.

Dorota Tubielewicz MattssonSök i webb-Bulletinen