Katoliker brände böcker om Harry Potter

Publicerad 2019-04-01 18:54
Präster kommer med korgar fulla med böcker och symboliska föremål från andra religioner som ska brännas.
Foto: FB.

I helgen ordnades i Polen ett bokbål där man brände böckerna om Harry Potter och böcker om magi. Även en del symboliska föremål från andra religioner offrades. Präster och andra kyrkliga anställda assisterade vid ceremonin.

Arrangör var Stiftelsen SMS från Himlen, som har publicerat bilder från evenemanget på sin Facebooksida.

Det står i Bibeln att du ska bränna statyer av andras gudar, och att magi är en styggelse, säger stiftelsens grundare och ledare, Rafał Jarosiewicz. Vi följer Bibeln.

De troende har själva tagit hit föremålen som skulle brännas, säger församlingsprästen Jan Kucharski i Gdańsk. Det var Harry Potter-böcker, afrikanska masker, religiösa hinduiska träfigurer med mera.

Många känner obehag inför aktionen som påminner dem om nazisternas bokbål på 1930-talet. Andra hävdar att den strider mot Lagen om förstörande av konst – även den med bäring på nazismen.

 Rafał Jarosiewicz är en rätt välkänd präst i Polen. Bland annat har han monterat in en biktstol i sin bil och kan serva de troende med att predika och ta emot bikt var som helst och när som helst.

Han blev också uppmärksammad under Världsungdomsdagarna sommaren 2016, då han ville att det stora pilgrimskorset på Giewontmassivets högsta topp i Tatrabergen skulle monteras ner och föras till Nationalstadion i Warszawa. Där skulle funktionshindrade ungdomar kunna känna hur det kändes att ta på det kors som de aldrig skulle kunna ta sig till på egen hand. (wp.pl och natemat.pl 1 april 19)

OBS: Inget arpilskämt.Sök i webb-Bulletinen