Lantbrukare i protest blockerar centrala Warszawa

Polska lantbrukare kräver att hälften av de livsmedel som säljs hos de stora livsmedelskedjorna ska vara producerade i landet och märkta med en vitröd polsk flagga.

För att ge eftertryck åt sina krav har hundratals lantbrukare blockerat en av Warszawas mest trafikerade gator. Många har med sig polska flaggor, andra är klädda i gula västar.

Protesten stöds av huvudstadens taxichaufförer som ställt sina bilar och går med i demonstrationståget. Gatorna är igenkorkade, spårvagnar kommer inte fram, men bussar leds om på kringliggande vägar så att folk kan komma till jobbet. Biltrafiken dirigeras av polisen till andra gator.

Hundratals demonstranter blockerar, viftar med vitröda flaggor och ofta gula västar.

Lantbrukarna har under våren fler gånger demonstrerat för att ge eftertryck åt sina krav, och i mars bedömde inrikesminister Joachim Brudziński protesterna som ett utslag av huliganism. Jordbruksminister Jan Krzysztof Ardanowski i sin tur hävdade att aktionen var ett politisk t projekt och att bönderna fullständigt struntar i nationella och europeiska myndigheters roll vad gäller jordbrukspolitiken. (TVN och Polskie Radio 3 april 19)