Gowin kritisk till 500+

Publicerad 2019-04-15 13:22
Högskoleminister och vice premiärminister Jarosław Gowin. Foto: Facebook.

Alla barn bör få barnbidrag, ju fler barn i en familj desto högre barnbidrag. Det säger högskoleminister Jarosław Gowin, som därmed visar på en spricka i regeringens familjepolitik.

Gowin, ordförande i det lilla högerpartiet Porozumienie (Samförstånd) som i valet samordnade sig med regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och Solidarna Polska (Solidariska Polen) säkrade segern för högerpartierna hösten 2015, visar därmed att de tre koalitionspartierna inte alltid är eniga.

Jag ville redan från början haft en annan konstruktion av barnbidraget, säger Gowin till kommersiella TVN. Om första barnet fått 250 złoty i månaden, andra barnet 500 złoty, tredje barnet 750 złoty och det fjärde 1000 złoty, så skulle det öka befolkningsantalet mycket snabbare.

Det är första gången Gowin kritiserar PiS flaggskepp, barnbidraget 500+, och man spekulerar nu lite i om orsaken handlar om att PiS utarbetar en ny plan för högskoledepartementet. (Natemat.pl april 19)Sök i webb-Bulletinen