Regnbågsgloria anses kränkande för Jungfru Maria

Skärmdump från twitter.

Veckans snackis i Polen idag är en bild av Svarta madonnan vars gloria strålar i regnbågsfärgerna. Ja, alltså HBTQ-regnbågen. Bilden finns uppklistrad lite överallt i staden Płock och polisen har gripit en kvinna i 50-årsåldern för dådet. Vid husundersökningen fann man dussintals kopior av bilden, och kvinnan anklagas nu för att ha profanerat Polens mest heliga ikon.

Kvinnan är en välkänd HBTQ-aktivist och efter gripandet formades en protestmarsch i Warszawa.

Ett chockerande missbruk av statliga institutioner för att förfölja människor med åsikter myndigheterna inte gillar, sade demonstranterna.

Inrikesminister Joachim Brudziński uttryckte på Twitter sitt missnöje med protesterna, hela tilltaget luktar kränkning av andra människors religiösa känslor, skrev han. Han talade också om kulturellt barbari och om kränkning av ett helgon som under sekler varit så vördad av polackerna.

Katolska kyrkan hävdade att aktionen fyllt polackerna med smärta och ångest.

Det nya politiska stjärnskottet Robert Biedroń säger i ett uttalande att hans parti ska föreslå en ändring av lagen så att det inte längre är straffbart att kränka andra människors religiösa känslor.

Ett sådant förslag kommer att väcka en hel del protester. Det finns en landsomfattande organisation som – med framgång – tagit på sig att anmäla händelser som de betraktar som kränkningar av religiösa känslor. De som fälls riskerar flera års fängelse. Biedroń själv drog på sig en anmälan när han som nyutnämnd borgmästare i Słupsk flyttade en målning av den polskfödde påven Johannes Paulus II från sitt tjänsterum. Han blev dock frikänd.

Sejmen röstade för övrigt ner ett förslag för fem år sedan som gick ut just på att kränkning av religiösa känslor inte längre skulle tas upp i strafflagen. Nejrösterna kom inte bara från såväl regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) utan också många parlamentariker från Medborgarplattformen (PO) och Bondepartiet (PSL) ogillade förslaget.

Just PiS har ju gjort religiositeten till sitt särskilda kännemärke. Partitoppen har mycket nära kontakter med landets prästerskap och regeringen sitter alltid på främsta bänk i kyrkan vid de mässor som föregår alla viktigare händelser i Polen.

Gunilla Lindberg