Påven skickar sin pedofilexpert till Polen

Skärmdump ur Tomasz Sekielskis dokumentär Tylko nie mów nimomu (Berätta det bara inte för någon).

Tomasz Sekielskis dokumentär om pedofilin inom den polska katolska kyrkan har fått Vatikanen att reagera. Påve Franciskus har beslutat att skicka sitt speciella sändebud till Polen. Ärkebiskopen Charles Scicluna är Vatikanens främsta expert på kampen mot pedofiler i prästkappor.

Scicluna har arbetat med pedofilin inom kyrkan i många år. Redan under Johannes Paulus II:s tid utredde han flera pedofilifall. Det var han som för påve Franciskus räkning sammanställde det kända dokumentet om situationen i Chile, som låg till grund för påvens senare beslut att skriva brev till de troende i Chile. Drygt 30 chilenska biskopar lämnade sina poster.

Ingen inom kyrkan står över lagen. Biskoparna står i folkets tjänst och är inte befriade från det juridiska ansvaret. Deras missgärningar måste precis som alla andras anmälas och utredas, menar han. Scicluna har varit obarmhärtig i sin kamp mot pedofilin inom kyrkan.

Den polska kyrkan försäkrar visserligen att man redan i juni 2018 beslöt att bjuda in Scicluna, men det är svårt att undgå att tiden för hans besök i Polen sammanfaller med premiären för Sekielskis film.

Katolska kyrkan i Polen tycks ha hamnat i en återvändsgränd. Filmen som publicerades på lördagen har nu setts femton miljoner gånger på Youtube, och det går inte längre att förneka problemet. Man kan förminska det, ignorera det, försöka föra över ansvaret på offren, på skolans undervisning i sexualkunskap och det västerländska moraliska förfallet. Man kan också försöka intala människor att alltihop är en attack på kyrkan och en del av valkampanjen. Frågan är bara vilket kyrkligt parti ställer upp i valet. För om makthavarna och de kyrkliga dignitärerna menar att man försöker angripa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) inför valet så är det värt att understryka att stat och kyrka enligt polsk grundlag är åtskilda och ska så vara.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Länk till filmen Tylko nie mów nikomu >>